Últimes notícies


UNES 50.000 PERSONES VISITEN LA 183a EDICIÓ DE LA FIRA AGRÍCOLA, RAMADERA I INDUSTRIAL DE MÓRA LA NOVA

  • El certamen tanca portes avui amb satisfacció i bones valoracions per part de l’organització i dels expositors i firaires

La 183a Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova arriba avui al seu últim dia havent assolit uns 50.000 visitants, xifra que es manté i consolida respecte a edicions anteriors. La mostra tanca portes després de quatre dies plens d’activitats i amb una gran diversitat d’oci que ha atret un públic provinent majoritàriament de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat, però també de comarques veïnes com el Baix Ebre o el Baix Camp i d’altres demarcacions com Lleida, Barcelona o fins i tot l’Aragó.

Amb aquestes xifres de visitants, la Fira ha esdevingut un any més un dels certàmens multisectorials regionals més visitats de Catalunya. Des de l’organització es valora molt positivament el fet que el nombre de visitants es mantingui respecte a edicions anteriors. “Això vol dir que la nostra Fira agrada al públic, que tothom hi troba el seu lloc i que volen repetir l’any que ve. És senyal que estem fent bé les coses i continuarem treballant en aquesta línia per poder fer moltes edicions més”, ha manifestat el regidor de Fires de l’Ajuntament de Móra la Nova, Ivan Vilanova.

La Fira ha comptat amb la presència d’uns 200 expositors ubicats dins i fora del pavelló firal, i amb una trentena de cellers i cooperatives que han format l’espai de la Fira del Vi. A banda, els visitants han pogut gaudir de nombroses atraccions i espais de jocs i oci divers. Tant els expositors i els firaires com l’organització de la Fira han valorat molt positivament la seva presència en el certamen i el desenvolupament de totes les activitats organitzades.

183a Fira de Móra la Nova 183a Fira de Móra la Nova 183a Fira de Móra la Nova

Tagged

EL CONSELLER D’INTERIOR, RAMON ESPADALER, INAUGURARÀ LA 183a EDICIÓ DE LA FIRA DE MÓRA LA NOVA

  • El certamen aspira a mantenir els 50.000 visitants d’anys anteriors

La Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova arriba la setmana vinent a la seva 183a edició. El certamen, que se celebrarà del 23 al 26 d’octubre, compta amb una superfície total d’exposició de 10.000 metres quadrats i manté el mateix nombre d’expositors que en passades edicions, uns 130 als quals s’han de sumar els 30 de la Fira del Vi. El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, serà enguany l’encarregat d’inaugurar la Fira el proper dijous 23 d’octubre a les 19.00 hores de la tarda.

L’organització del certamen preveu assolir unes xifres de públic similars a les de les darreres edicions, que oscil·len entre els 45.000 i els 50.000 visitants, provinents majoritàriament de la Ribera d’Ebre i de comarques veïnes com la Terra Alta, el Baix Ebre, el Montsià, el Baix Camp i el Priorat.

La Fira de Móra la Nova és una de les fires amb més història de tot Catalunya i és un referent per al territori. La gran varietat d’oferta pel que fa als expositors i firaires l’ha convertit en un certamen que molts ciutadans de la zona marquen a l’agenda i esperen amb ganes durant tot l’any. Es tracta d’una fira multisectorial, de manera que s’hi poden trobar des d’atraccions, bars i restaurants fins a estands de botigues i paradetes d’artesania, passant per l’exposició i venda de maquinària agrícola i vehicles de tot tipus.

Com a novetat, enguany hi haurà un canvi d’ubicació d’algunes parades de firaires, que es traslladaran del carrer Diputació a altres zones com l’ampli espai ubicat darrere del Centre d’Assistència Primària. “Hem decidit fer aquests canvis per comoditat dels veïns. És una fira que se celebra dins del poble, ocupant uns quants carrers, i per això cada any intentem que tothom estigui content i que res causi molèsties als veïns, millorant i canviant el que faci falta”, ha explicat el regidor de l’Ajuntament de Móra la Nova i director de la Fira, Ivan Vilanova.

La Fira segueix fidel als seus orígens agrícoles i ramaders. És per això que un dels espais més visitats és el pavelló ramader, al voltant del qual s’organitzen espectacles amb cavalls. Un any més, també tindran lloc les ja tradicionals Jornades Agràries de la Fruita, que enguany abordaran temes com la lluita contra les males herbes als cultius de fruiters i altres plantacions, o les noves tendències en el cultiu de l’ametller.

Cal destacar que en aquesta edició, com a acte previ a la Fira, aquest dissabte 18 d’octubre a partir de les 17.30 hores se celebrarà al Casal Municipal de Móra la Nova la jornada “L’economia de la Ribera d’Ebre. Present i futur”, coorganitzada pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre (CERE) i l’Ajuntament de Móra la Nova.

La Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova està organitzada per l’Ajuntament i la Fira de Móra la Nova, amb el suport i la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, la Diputació de Tarragona, el Patronat de Turisme de la Diputació i el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

183a Fira de Móra la Nova

Tagged

EL PLE DE MÓRA LA NOVA APROVA PER UNANIMITAT UNA MOCIÓ DE SUPORT A LA CONSULTA DEL 9-N

  • Ferran Bladé: “Si les coses se segueixen fent ben fetes, la consulta es farà”

El ple de l’Ajuntament de Móra la Nova celebrat ahir dimecres al vespre va aprovar per unanimitat la moció en suport a la celebració de la consulta del 9 de novembre del 2014. L’acord es va prendre amb els vots favorables dels tres grups polítics que formen el consistori: CiU, ERC i IMNOVA-PSC-PM.

El text de la moció aprovada ha estat consensuat i impulsat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). En concret, la moció destaca el suport de l’Ajuntament de Móra la Nova a la convocatòria de la consulta del 9-N per “poder decidir lliurement el futur de Catalunya”, així com mostra el compromís de l’ens amb la realització de la consulta, facilitant els recursos necessaris per fer-la possible i fent una crida a la participació de la ciutadania.

La moció també expressa el suport de l’Ajuntament al President i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que donen suport a la convocatòria, i a la “materialització de la consulta del 9 de novembre dins el marc legal que és la Llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana, aprovada pel Parlament de Catalunya, ja que respon a la voluntat majoritària del poble català i dels seus representants”.

L’alcalde de Móra la Nova, Ferran Bladé, ha expressat la seva satisfacció que tots els grups del consistori hagin votat a favor de la moció i ha assegurat que “si les coses se segueixen fent ben fetes com fins ara per part del President, el Govern i els partits que estan a favor de la consulta, hem de tenir la confiança que es farà, i esdevindrà un clar exercici de normalitat democràtica i de llibertat”.

Ple de Móra la Nova

Tagged , , ,

EL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL FERROCARRIL DE MÓRA LA NOVA PRESENTARÀ AQUEST CAP DE SETMANA LA RESTAURACIÓ ESTÈTICA DE LA LOCOMOTORA “BONITA”

  • El centre duu a terme aquests 27 i 28 de setembre els “Dies del Museu”, amb l’objectiu d’apropar l’espai als veïns de la comarca

El Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova celebra els pròxims dies 27 i 28 de setembre la tercera edició dels “Dies del Museu”, unes jornades que tenen per objectiu donar a conèixer el fons material i documental del centre i difondre la profunda vinculació de Móra la Nova amb el món del ferrocarril.

Els participants en els “Dies del Museu” podran visitar les instal·lacions del centre, situat al costat de l’estació de Renfe i que compta amb l’enclavament electromecànic de l’any 1928, un dels primers d’Europa; un pont giratori de 23 metres; una nau de recent construcció amb quatre vies destinada a la preservació i el manteniment del material mòbil del museu, i diversos edificis complementaris. A més, el museu té un parc mòbil format per diverses locomotores, automotors, cotxes i vagons, alguns dels quals s’habilitaran perquè els visitants puguin pujar-hi.

Com a plat fort, la Fundació i l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial (APPFI), gestores del museu, presentaran enguany la restauració estètica de la locomotora Bonita, una locomotora de vapor de l’any 1951 que també es podrà contemplar per dins.

A banda de visitar el centre (en horari d’onze del matí a set de la tarda), els “Dies del Museu” oferiran enguany una exposició de vehicles clàssics (cotxes, motos, carros, etc) i una exhibició, amb la posada en funcionament d’algun d’ells. També hi haurà un mercat de maquetisme d’objectes nous i de segona mà on es podran trobar tot tipus de material, llibres i objectes relacionats amb el patrimoni ferroviari.

Amb totes aquestes activitats, l’APPFI confia en superar els prop de 500 visitants que el centre va rebre en els “Dies del Museu” de l’any passat, així com aposta per apropar el museu i fer-lo més atractiu per als veïns de Móra la Nova i la Ribera d’Ebre. L’objectiu de l’entitat és també fer que els “Dies del Museu” del centre moranovenc es consolidin com una activitat de referència en el sector del patrimoni ferroviari.

El Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova està impulsat i promogut per la Fundació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari Industrial i l’Ajuntament de Móra la Nova.

Dies del Museu

Tagged

UNES 1.500 PERSONES VISITEN LA VUITENA EDICIÓ DE LA FIRA DE BROCANTERS DE MÓRA LA NOVA

  • El certamen es consolida com una de les fires del sector més importants de Catalunya

La vuitena edició de la Fira de Brocanters de Móra la Nova, que ha tingut lloc avui diumenge al Pavelló Firal del municipi, ha rebut uns 1.500 visitants, xifra que es manté respecte a anys anteriors, així com el nombre d’expositors, que un any més s’ha situat en la quarantena (xifra màxima d’aforament del Pavelló Firal). Aquestes dades demostren l’interès del públic i dels expositors pel certamen i el consoliden com una de les fires del sector de les antiguitats més importants de Catalunya.

En els estands de la Fira, els visitants han pogut veure i comprar objectes antics de més de 50 anys de tot tipus, com ara segells, monedes, joguines, eines, mobles, llibres o articles militars. Al migdia s’ha celebrat una subhasta de més d’una trentena de lots, aportats tant pels mateixos expositors com per particulars que han portat objectes antics per ser subhastats.

El director de la Fira de Móra la Nova, Ivan Vilanova, ha valorat molt positivament la jornada i ha destacat que tant els visitants com els expositors han vingut no només de la Ribera d’Ebre i comarques veïnes, sinó també de zones com Lleida, Barcelona, el País Valencià o el Baix Aragó. “Això demostra l’elevat interès del públic i dels professionals del sector per assistir i participar en la nostra Fira de Brocanters, que any rere any es va fent més coneguda”, ha manifestat.

La Fira de Brocanters ha estat organitzada per l’Ajuntament de Móra la Nova, amb la col·laboració i el suport del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre.

8a Fira de Brocanters de Móra la Nova 8a Fira de Brocanters de Móra la Nova

Tagged

LA CARROSSA DE LA BOUESIA ARRIBA A AMPOSTA I CULMINA L’EDICIÓ D’ENGUANY DEL FESTIVAL D’ACCIÓ POÈTICA

carrossa oberta

Després d’haver fet parada a Paterna, Vandellòs, Tortosa, Deltebre i Flix, els mesos de juny i juliol, el Festival d’Acció Poètica Bouesia avui divendres i demà dissabte 19 i 20 de setembre a Amposta. I ho farà a bord de la carrossa que van construir els alumnes de segon d’ESO de l’IES Deltebre a través del taller Implosió impugnada21. Èxode Ultralocal, impartit per l’artista valencià, Rafael Tormo. Serà la traca final d’un festival que enguany arriba a la desena edició, la tercera que compta amb el suport de Lo Pati-Centre d’Art de les Terres de l’Ebre. A Amposta, el festival se celebrarà sota el lema Una carrossa és una carrossa és un carrossa… en clara al·lusió a la famosa frase Una rosa és una rosa és una rosa de l’escriptora Gertrude Stein i formarà part dels actes de la primera Festa del Teatre i Circ d’Amposta, una jornada lúdica i formativa que servirà per iniciar el nou curs de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta (EtcA). Amb la incorporació de la carrossa s’ha volgut reforçar encara més el caràcter itinerant i ultralocal del festival. La carrossa és un element molt arrelat en l’ideari de les festes populars i la Bouesia l’ha rellançat convertint-lo en un element versàtil que és a l’hora mitjà de transport i escenari, lloc d’exhibició i de participació.

A Amposta, serà el primer lloc on la carrossa es podrà veure totalment oberta i s’instal·larà a la plaça de davant de Lo Pati-Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, on divendres es farà el pregó de benvinguda. Dissabte al matí hi ha previstes diverses bouconferències que abordaran la situació de la cultura a les Terres de l’Ebre i a la tarda es farà una cercavila poètico-musical pels carrers d’Amposta amb la carrossa portada com si fos un pas de Setmana Santa. Aquesta cercavila porta el nom de Via Bovis Bou Up, que traduiríem com El camí del bou aixeca el bou i que pretén ser una mena de reconversió poètico-pagana del Via Crucis al mateix temps que fa referència a la pel·lícula Blow up de Michelangelo Antonioni, basada en un conte de Julio Cortázar. Segons Miquel Àngel Marín, director del Festival, serà com una mena de “sessió d’acupuntura”. “En cada estació de l’itinerari es clavaran agulles poètiques per desencallar l’energia que conté la ciutat”, afirma. Dos estacions importants d’aquest Via Bovis seran la llibreria Gavina la Biblioteca Sebastià Juan Arbó, dos punts estratègics de les Terres de l’Ebre pel que fa a la vida i la divulgació de la poesia, la literatura i la cultura en general. Amb aquesta doble parada es pretén fer un homenatge a dos dones: Clara Salvadó, la responsable de la llibreria Gavina i Joana Serret, la bibliotecària.
El Via Bovis Bou Up i el doble homenatge poètic serà un dels actes centrals del Festival a Amposta, on bona part de l’activitat es desenvoluparà a la plaça del castell, allí hi haurà un sopar popular i la representació del conte poètic Quan tu eres petita i jo era gran, de l’escenògrafa ampostina Maria Pons. Una acció poètica de petit format que naix a partir d’una pregunta de la seua filla. I finalment hi haurà una sessió de bou’js.

PROP DE 500 PERSONES ASSISTEIXEN A LA 5a EDICIÓ DE LA FESTA DE LA JOTA DE LA RIBERA D’EBRE A RIBA-ROJA D’EBRE

  • El grup riberenc Xeic! ha estat l’encarregat d’inaugurar la jornada i ha fet un concert acústic amb cançons del seu darrer disc

La 5a Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre, que s’ha celebrat avui dissabte al llarg de tota la tarda a la plaça de l’Església de Riba-roja d’Ebre, ha reunit prop de 500 persones, unes 200 de les quals balladors. La xifra d’assistents a la Festa ha estat similar a la d’anys anteriors, tot i que enguany s’ha superat la xifra de balladors de l’edició passada, celebrada a Ascó i on hi va haver uns 100 balladors. Un any més, l’organització de la Festa ha valorat la jornada com un èxit de participació.

Enguany la Festa s’ha celebrat a Riba-roja d’Ebre precisament per commemorar els 20 anys de recuperació de la jota en aquest municipi. La coordinadora de la jornada, Mireia Grangé, ha ressaltat que la Festa de la Jota ha arribat a la cinquena edició “havent consolidat la jota com una dansa tradicional de la Ribera d’Ebre, que els veïns cada vegada més senten com a pròpia”. A més, ha destacat que la jornada ha comptat amb la participació de 14 dels 17 pobles de la Ribera d’Ebre (entre municipis i EMD), tots els que fins ara han recuperat la seva jota, i ha fet una crida als aficionats a la jota a formar part de la nova associació Lo Fardell Patxetí, l’entitat creada pel grup de jotes de la Ribera d’Ebre, que es reuneix periòdicament per ballar. “Volem treballar per reforçar el paper de la jota a la comarca”, ha explicat Grangé.

La inauguració de la Festa ha anat a càrrec del grup riberenc d’ska rural Xeic!, que ha interpretat algunes de les seves cançons a la mitja part de la ballada de jotes i ha realitzat al final de la jornada un concert acústic amb temes del seu disc “Arrels”.

La jornada també ha comptat amb un taller de jotes obert al públic, una ballada amb música a càrrec de la Banda de Música de Benissanet i el tercer Premi Instagram #jotaribera2014, en el qual els participants han penjat fotografies de la Festa i la ballada de jotes amb l’aplicació Instagram. Paral·lelament a la festa, també s’ha dut a terme una mostra de productes locals.

La Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre està organitzada per l’Associació Cultural Artur Bladé i Desumvila, l’Associació Cultural Lo Llaüt, el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Associació Lo Fardell Patxetí, el Grup Cultural Rasquerà i els grups de jotes de Darmós, Flix, Garcia, Ginestar, la Palma d’Ebre, la Serra d’Almos, la Torre de l’Espanyol, Miravet, Riba-roja d’Ebre i Vinebre. També compta amb el suport dels ajuntaments d’Ascó, Benissanet, Flix, Garcia, Ginestar, la Palma d’Ebre, la Torre de l’Espanyol, Miravet, Rasquera, Riba-roja d’Ebre, Vinebre i les EMD de Darmós i la Serra d’Almos, els Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner.

5a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre

Tagged

EUFÒNIC TANCA LA TERCERA EDICIÓ AMB ÈXIT I ES CONSOLIDA COM UN FESTIVAL DE REFERÈNCIA A LES TERRES DE L’EBRE

Passeig sonor a la torre de Sant Joan, una de les accions de l'Eufònic 2014

Passeig sonor a la torre de Sant Joan, una de les accions de l’Eufònic 2014

Eufònic. Arts sonores i visuals a les Terres de l’Ebre va tancar ahir diumenge la seua tercera edició amb la tradicional musclada musical al Xiringuito de la costa, amb una fantàstica sessió de Guille Milkyway dj. Han estat quatre dies intensos i plens d’activitats que, tot i que dissabte la nit es van haver de suspendre els concerts a causa d’una tronada, deixen un balanç molt positiu tant pel que fa al públic assistent com al nivell de les actuacions, sessions de djs, concerts audiovisuals, accions sonores i activitats diverses que s’han dut a terme. Eufònic es consolida en aquesta tercera edició com un festival de referència a les Terres de l’Ebre, augmentant les xifres del públic assistent, que ha respost amb entusiasme tant a les propostes més experimentals com a la vessant més lúdica i participativa del festival.
En l’edició d’enguany hi han participat trenta artistes, s’han programat nou actuacions musicals, quatre instal·lacions sonores, quatre visuals, tres tallers i diverses exposicions en tretze espais diferents repartits entre Sant Carles de la Ràpita, Amposta, el delta de l’Ebre, Tortosa i Vinaròs. Entre les actuacions amb més èxit, cal destacar el concert de Maria Coma a l’església nova de Sant Carles de la Ràpita, per al qual es van esgotar les entrades anticipades, o la proposta de Bradien i Eduard Escoffet, una proposta de música i poesia. També va sorprendre i entusiasmar al públic l’espectacle inaugural, Trinity d’Electronic Performers, del creador visual Óscar Sol amb la ballarina tortosina Anna Hierro a la plaça Agustí Vizcarro, “La Pin” del Museu del Mar. Va impactar també veure la Barraca de l’Encanyissada plena de gom a gom per a la intimista actuació del pianista de contemporània Carles Viarnès, el gran nivell de l’actuació d’Alizzz la primera nit a Lo Túnel o la resposta del públic a l’actuació de l’Orquesta del Eufònic Ganador, que va unir Za! amb els alumnes del seu taller d’improvisació.
La d’enguany ha estat l’edició més multidisciplinària d’Eufònic que ha mantingut també l’aposta per accions més arriscades i experimentals com la sintonia de campanes que els músics Llorenç Barber i Rossend Aymí van interpretar dijous al matí des dels campanars de la catedral de Tortosa i l’església arxiprestal de Vinaròs; la passejada sonora a la Torre de Sant Joan dins el projecte Camí privat de Lina Bautista i Laura Llaneli; o la instal·lació de campanes tubulars sota la musclera de l’Avi Agustí, una idea de Martí Ruids i Vicent Matamoros.
Algunes d’aquestes propostes s’adaptaran al format de l’Eufònic urbà, que se celebrarà de l’11 al 13 de desembre a l’Arts Santa Mònica de Barcelona. Mentrestant al Centre d’Art Lo Pati i al Museu del Mar encara es poden veure fins el 13 de setembre les instal·lacions de Lolo y Sosaku, Tana Garrido i Julia Martos i Edu Comelles.
Eufònic és una iniciativa de l’Associació Cultural Plan 9 i compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita, la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament d’Amposta / Lo Pati – Centre d’Arts Visuals de les Terres de l’Ebre.

“TRINITY”, UN ESPECTACLE QUE UNEIX VÍDEO INTERACTIU I DANSA, OBRE DEMÀ DIJOUS LA TERCERA EDICIÓ D’EUFÒNIC

Eufònic2014

El projecte Trinity d’Electronic Performers que uneix vídeo interactiu i dansa i que és una idea del creador visual Óscar Sol amb la ballarina tortosina Anna Hierro obrirà demà dijous, 4 de setembre, la tercera edició d’Eufònic, la mostra d’arts sonores i visuals de les Terres de l’Ebre. Serà a partir de les 9 de la nit, després d’una actuació de Raul Almeda dj i a un espai singular: la plaça Agustí Vizcarro de Sant Carles de la Ràpita, “La Pin” del Museu del Mar, que s’incorpora per primera vegada com escenari d’Eufònic. Prèviament, al matí a les 9.05 hores hi haurà una de les accions sonores més ambicioses i alhora intangibles d’aquesta edició d’Eufònic. El compositor i experimentador sonor valencià Llorenç Barber i el compositor i organista tortosí Rossend Aymí interpretaran una sintonia creada expressament per a les campanes de la catedral de Santa Maria de Tortosa i l’església Arxiprestal de l’Assumpció de Vinaròs. Per uns moments la música reforçarà els vincles històrics que sempre han tingut Tortosa, situada al sud de Catalunya, i Vinaròs, al nord del País Valencià.
Eufònic 2014 és consolida enguany i a més a més creix en xifres absolutes tant pel que fa al nombre d’artistes que hi participaran (30 en total) com pel que fa a les residències d’artistes (3) o les accions sonores i visuals (4 i 4 respectivament). Al marge d’això, l’edició d’enguany d’Eufònic es caracteritzarà per incorporar més propostes multidisciplinàries que mai.

EUFÒNIC CREIX EN LA SEUA TERCERA EDICIÓ EN TOTES LES VESSANTS I INCORPORA MÉS PROPOSTES MULTIDISCIPLINÀRIES QUE MAI

Presentació Eufònic 2014

Presentació Eufònic 2014

Eufònic, la mostra d’arts sonores i visuals de les Terres de l’Ebre emprèn la que serà la seua tercera edició, del 4 al 7 de setembre, com un esdeveniment plenament consolidat i que a més ha crescut en xifres absolutes tant pel que fa al nombre d’artistes que hi participaran (30 en total) com pel que fa a les residències d’artistes (3) o les accions sonores i visuals (4 i 4 respectivament). Al marge d’això, l’edició d’enguany d’Eufònic es caracteritzarà per incorporar més propostes multidisciplinàries que mai. Un bon exemple és el projecte Trinity d’Electronic Performers que unix vídeo interactiu i dansa, del creador visual Óscar Sol i la ballarina tortosina Anna Hierro; o la unió de Bradien i el poeta Eduard Escoffet, una mescla d’spoken word i pop singular.
Aquest matí s’ha presentat a Sant Carles de la Ràpita aquesta tercera edició d’Eufònic que s’inaugurarà el proper dijous 4 de setembre amb l’actuació del dj Raul Almeda i amb Trinity d’Electronic Performers, totes dues propostes en un espai que s’incorpora per primera vegada al certamen: la plaça Agustí Vizcarro “La Pin” del Museu de la Mar. Prèviament el mateix dijous el compositor i experimentador sonor valencià Llorenç Barber i el compositor i organista tortosí Rossend Aymí interpretaran una sintonia creada expressament per a les campanes de la catedral de Santa Maria de Tortosa i l’església Arxiprestal de l’Assumpció de Vinaròs. Serà possiblement l’acció més ambiciosa i alhora intangible que es presenta dins Eufònic 2014 i per uns moments la música reforçarà els vincles històrics que sempre han tingut Tortosa, situada al sud de Catalunya, i Vinaròs, al nord del País Valencià.
La singularitat del paisatge del Delta i les Terres de l’Ebre és l’element vertebrador i diferencial d’Eufònic, que també vol ser un punt de trobada d’artistes sonors i visuals per explorar les diferents tendències i línies de treball entorn aquestes disciplines. A Eufònic hi ha concerts i actuacions audiovisuals en espais singulars, tallers per a grans i petits, instal·lacions visuals i accions sonores, i el ja tradicional fi de festa més lúdic, al Xiringuito de la costa enmig de la Badia dels Alfacs, que enguany anirà a càrrec de Guille Milkyway dj, més conegut com La Casa Azul.

Actuacions audiovisuals
Al marge dels ja esmentats Electronic Performers, Bradien i Eduard Escofet, Eufònic 2014 comptarà amb actuacions audiovisuals d’artistes punters de l’electrònica del moment. Noms que necessiten poca presentació com Alizzz, un dels artistes catalans amb més projecció del moment amb un estil propi a mig camí entre la bass music i el r’n’b futurista; Xtrngr que crea amb la seua música atmosferes fosques i baixos contundents, qui actuarà acompanyat pels visuals del taller Desilence Studio. També cal destacar bRUNA, un dels noms més rellevants de la nova fornada d’artistes electrònics catalans, o propostes més intimistes com la de la compositora i cantant Maria Coma que es mou entre el pop atmosfèric i la música contemporània; The Suicide of Western Culture, campions del soroll, triomfadors de l’escena electrònica més contundent; el rock electrònic i visceral de Tiger Menja Zebra; i els incomparables Za!, una de les millors bandes del moment en directe i mestres de la improvisació. També hi haurà noms emergents com els molt enèrgics Wesphere i la seva electrònica orgànica i multiforme, i artistes de gran volada com el pianista de contemporània Carles Viarnès, qui convertirà la barraca del Restaurant L’Estany en un auditori temporal.

Instal·lacions i accions sonores
A Eufònic hi ha espai per a intervencions especials en l’espai amb instal·lacions i accions creades especialment per a l’ocasió, i per tant impossibles de ser vistes i viscudes fora del context del festival. A l’Eufònic 2014, al marge de l’acció que protagonitzaran el dia 4 de setembre Llorenç Barber i Rossend Aymí, en trobarem algunes més: la de Lolo y Sosaku (duet format per un argentí i un japonès establerts a Barcelona, ben coneguts per les seves col·laboracions amb Sónar), que ocuparan l’espai de Lo Pati (Amposta) per construir ambients de sorollisme acústic on el silenci hi juga un paper important; la del creador visual Gnomalab al soterrani del Col.legi Públic Carles III, una instal.lació per ser visitada a fosques i en silenci; la instal·lació efímera dels arquitectes tortosins Dondecabentres a l’Antic Convent de La Ràpita; o la instal·lació visual interactiva de Xavi Montojo i Alba G. Corral també a Lo Pati.
L’artista Jaume Vidal planteja una acció sonora que prendrà forma a les ones de l’emissora local Amposta Ràdio: Lo so parlat és una sèrie de programes semiconduïts que es construeixen a partir del relat de la memòria del so dels oïdors, recuperant els sons arrelats en l’espai i restablint la dissociació entre memòria visual i sonora.
Finalment, Martí Ruids, investigador sonor responsable de la sorprenent acció sonora amb les ovelles a Eufònic 2012, instal·larà unes campanes tubulars automàtiques i hidràuliques en una de les muscleres dels Alfacs, on el moviment de les tranquil·les aigües de la badia decidirà les notes que sentiran els visitants de les rutes turístiques que hi passen.

Residències artístiques
El resultat de les tres residències artístiques que s’han convocat enguany en col·laboració amb Lo Pati – Centre d’Arts Visuals Terres de l’Ebre es presentarà en el marc d’Eufònic. Es tracta de les propostes de les artistes Lina Bautista i Laura Llaneli que presentaran Camí privat, un “passeig sonor”, que parteix de la investigació tant geogràfica com històrica de les quatre torres dels Alfacs projectades al S. XVI i que aproparà al públic a l’abandonada Torre de Sant Joan.
Una altre projecte és Aproximaciones a un reflejo involuntario, de les videoartistes Julia Martos i Tana Garrido que explora la idea d’imatge real front imatge hiperreal, treballant sobre el concepte del reflex. S’instal·larà al centre d’art Lo Pati.
I finalment Paisatges impossibles d’Edu Comelles, un projecte que ha estat possible gràcies a la residència artística convocada conjuntament amb LABoral Centro de Arte y Creación Industrial de Gijón. Comelles ha realitzat una setmana d’estada al Delta i una a Astúries per crear una cartografia sonora dels dos territoris a partir de més de 400 sons enregistrats al llarg de les 24 hores del dia. Aquest projecte es presentarà el dijous 4 de setembre i estarà instal•lat al Museu de la Mar de Sant Carles de la Ràpita.

Tallers
Enguany s’han programat dos tallers per a adults: el segon nivell del Taller de gràfica generativa, impartit per la creadora visual Alba G. Corral, i un taller d’improvisació musical de la mà dels Za!, que tindrà després una vessant performativa amb l’actuació dels seus alumnes amb el format canviant de l’Orquesta del Eufònic Ganador. També hi haurà un taller infantil d’iniciació a la creació de visuals, Projecta’t: fes els teus visuals, una activitat familiar del col·lectiu CliCme on els nens crearan els seus propis móns visuals per ser utilitzats un cop acabat el taller en una sessió de byjota dj.

Tagged , , , ,