LA CARROSSA DE LA BOUESIA ARRIBA A AMPOSTA I CULMINA L’EDICIÓ D’ENGUANY DEL FESTIVAL D’ACCIÓ POÈTICA

carrossa oberta

Després d’haver fet parada a Paterna, Vandellòs, Tortosa, Deltebre i Flix, els mesos de juny i juliol, el Festival d’Acció Poètica Bouesia avui divendres i demà dissabte 19 i 20 de setembre a Amposta. I ho farà a bord de la carrossa que van construir els alumnes de segon d’ESO de l’IES Deltebre a través del taller Implosió impugnada21. Èxode Ultralocal, impartit per l’artista valencià, Rafael Tormo. Serà la traca final d’un festival que enguany arriba a la desena edició, la tercera que compta amb el suport de Lo Pati-Centre d’Art de les Terres de l’Ebre. A Amposta, el festival se celebrarà sota el lema Una carrossa és una carrossa és un carrossa… en clara al·lusió a la famosa frase Una rosa és una rosa és una rosa de l’escriptora Gertrude Stein i formarà part dels actes de la primera Festa del Teatre i Circ d’Amposta, una jornada lúdica i formativa que servirà per iniciar el nou curs de l’Escola de Teatre i Circ d’Amposta (EtcA). Amb la incorporació de la carrossa s’ha volgut reforçar encara més el caràcter itinerant i ultralocal del festival. La carrossa és un element molt arrelat en l’ideari de les festes populars i la Bouesia l’ha rellançat convertint-lo en un element versàtil que és a l’hora mitjà de transport i escenari, lloc d’exhibició i de participació.

A Amposta, serà el primer lloc on la carrossa es podrà veure totalment oberta i s’instal·larà a la plaça de davant de Lo Pati-Centre d’Art de les Terres de l’Ebre, on divendres es farà el pregó de benvinguda. Dissabte al matí hi ha previstes diverses bouconferències que abordaran la situació de la cultura a les Terres de l’Ebre i a la tarda es farà una cercavila poètico-musical pels carrers d’Amposta amb la carrossa portada com si fos un pas de Setmana Santa. Aquesta cercavila porta el nom de Via Bovis Bou Up, que traduiríem com El camí del bou aixeca el bou i que pretén ser una mena de reconversió poètico-pagana del Via Crucis al mateix temps que fa referència a la pel·lícula Blow up de Michelangelo Antonioni, basada en un conte de Julio Cortázar. Segons Miquel Àngel Marín, director del Festival, serà com una mena de “sessió d’acupuntura”. “En cada estació de l’itinerari es clavaran agulles poètiques per desencallar l’energia que conté la ciutat”, afirma. Dos estacions importants d’aquest Via Bovis seran la llibreria Gavina la Biblioteca Sebastià Juan Arbó, dos punts estratègics de les Terres de l’Ebre pel que fa a la vida i la divulgació de la poesia, la literatura i la cultura en general. Amb aquesta doble parada es pretén fer un homenatge a dos dones: Clara Salvadó, la responsable de la llibreria Gavina i Joana Serret, la bibliotecària.
El Via Bovis Bou Up i el doble homenatge poètic serà un dels actes centrals del Festival a Amposta, on bona part de l’activitat es desenvoluparà a la plaça del castell, allí hi haurà un sopar popular i la representació del conte poètic Quan tu eres petita i jo era gran, de l’escenògrafa ampostina Maria Pons. Una acció poètica de petit format que naix a partir d’una pregunta de la seua filla. I finalment hi haurà una sessió de bou’js.

This entry was posted in General. Bookmark the permalink.